۲۰۰ روز برای مردم نهادینه کردن عدالت فرهنگی تا برگزاری موفق جشنواره
تهران – ایرنا – وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ۲۰۰ روز فعالیت جهادی خود در دولت مردمی مصمم به برقراری عدالت فرهنگی و رفع دغدغههای اصحاب فرهنگ،هنر و رسانه بود از این رو با تلاشی که صورت گرفت برخی از وعدههای ارائه شده از ابتدای قبول مسئولیت در این وزارتخانه در برنامههای پیشنهادی را محقق کرد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، به گزارش خبرنگار تئاتر ایرنا، دوصد روز گذشت؛ از آغاز به کار دولت مردمی برای ساختن ایران قوی. همه می دانند که فرهنگ اساس تمدن و زیرساخت جامعه است. پس، ارزیابی دولت سیزدهم در این عرصه، برای رسیدن به راهبرد بی نقص، اهمیت داشت. ایرنا، یکصد روز نخست دولت را در حوزه فرهنگ و هنر رصد کرد و به مردم ارائه داد. یکصد روز دوم، با گرم شدن مدیران و هماهنگ تر شدن ارکان مختلف با خواسته ها و داشته های هنرمندان و فرهنگ داران کشور، پررونق شد و حاصل آن دو صد روز، اینک گردآوری شده و در اختیار مخاطبان و مردم قرار گرفته است. این گزارش مروری کرده بر برآورد اقدامات ۲۰۰ روزه دولت سیزدهم در حوزه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.
با گذشت حدود ۲۰۰ روز از فعالیت دولت سیزدهم ، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بکارگیری همه ظرفیت ها و توان خود تلاش کرد تا طبق وعده های داده شده اقدام و در مدت شش ماهه بیشترین خروجی را در اجرایی و عملیاتی کردن امور محوله در جهت کمک به ارتقا و رشد فرهنگ، هنر و رسانه کشور داشته باشد و تا حد زیادی بتواند نیازهای اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه را مرتفع کند تا هنرمندان بدون دغدغه به رسالت خطیر و فعالیت های خود ادامه دهند.
محمد مهدی اسماعیلی در این مدت تمام تلاش خود را به کار بست تا همزمان با سویه های جدید شیوع کرونا و حواشی های آن، با انجام بیش از۲۱ سفر استانی با تاکید بر برقراری عدالت فرهنگی یکی از وزیران پرکار دولت سیزدهم به شمار برود که عملکرد قابل توجهی را رقم زده است.
آنچه امروز حائز اهمیت است اینکه افکار عمومی همیشه ناظر بر عملکرد مسئولان هستند. این وزارتخانه نیز به عنوان نهاد حاکمیتی مطابق وعده های داده شده گزارشی از این اقدامات در مدت زمان ۲۰۰ روز گذشته را بصورت فشرده دراختیار مخاطبان و مردم قرار می دهند تا ضمن عمل به وعده های داده شده با ارائه گزارشی مبسوط کارنامه خود را در این مدت در معرض دید و قضاوت آحاد مردم قرار دهند.
نهادینه شدن بخشی از مفهوم واقعی بسط عدالت فرهنگی با اجرای برنامه ها و اقدامات فرهنگی و هنری دربرخی نقاط پهناورایران اسلامی،توسعه دیپلماسی فرهنگی و هنری،معافیت مالیاتی هنرمندان، اهتمام ویژه به حوزه قرآن و عترت، چهره به چهره با اهالی فرهنگ، هنر و رسانه، ارائه تسهیلات و بسته های حمایتی به اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه، اهتمام ویژه به حوزه زیارت(داخلی و خارجی)، برگزاری موفق جشنواره های فجر،کمک به توسعه فرهنگ، هنر در فضای مجازی، تقویت زیرساخت های فرهنگی در سراسر کشور، نیم بها شدن هزینه اینترنت سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات،تقویت و پشتیبانی فضای مردمی سازی فرهنگ و هنر، تاکید بر استحکام توسعه روابط فرهنگی با کشورهای مقصد، ساماندهی اقتصاد فرهنگ و هنر، از سرگیری روند ساخت و تجهیز طرح های نیمه تمام فرهنگی و هنری، توجه و تاکید و تلاش برای رونق و تقویت اقتصاد هنر از جمله برنامه ها و وعده هایی بود که از ابتدای آغاز مسئولیت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برآنها تاکید کرده و تا حد زیادی طی ۲۰۰ روز گذشته محقق شدند که در ادامه برخی از آنه مرور می شوند.
نهادینه شدن عدالت فرهنگی در حوزه فرهنگ، هنر و رسانه
عضو کابینه دولت مردمی یکی از سرفصل های برنامه این دوره وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را مبارزه جدی با بی عدالتی و تبعیض و همچنین توجه به مناطق محروم و سرلوحه قرار گرفتن عدالت فرهنگی در فعالیت های این وزارتخانه همواره مورد تاکید این دوره وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده و هست.
انجام بیش از ۲۱ سفر استانی با هدف نهادینه سازی عدالت فرهنگی در سراسر کشور انجام گرفت. برگزاری چهلمین جشنواره فیلم فجر در تهران و همزمان در سراسر کشور وحتی نمایش ۵ فیلم با سینما سیار برای کپر نشینان نیز نمونه ای از برقراری عدالت فرهنگی به شمار می رود.
یکی دیگر از این موارد این است که هم اکنون در ۱۱ استان و ۷۲ شهرستان برای ۴۰ هزار افرادی که به طور داوطلبانه ثبت نام کرده بودند، کار آموزش در۵۱ رشته هنری آغاز شده تا هر ایرانی علاقه مند به فرهنگ و هنر امکان آموزش را داشته باشد.
موضوع ارائه تسهیلات و بسته های حمایتی به تمامی اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه از طریق صندوق اعتباری هنر، موضوع تخصیص بودجه، تجهیز و ساخت طرح های نیمه تمام در استانها، حضور در برنامه های مختلف فرهنگی وهنری ازجمله اقدامات در راستای نهادینه شدن عدالت فرهنگی طی ۲۰۰ روز گذشته انجام گرفته است.
چهره به چهره با اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه نیز در همین راستا در سراسر کشور با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت گرفت. ازسویی نیز دکتر اسماعیلی با عنایت به تاکید بر ادامه طرح تکریم هنرمندان به صورت حضوری و اعزام نمایندگان خود از بسیاری اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه در منزل، بیمارستان و .. دیدار و ملاقات کردند
معافیت مالیاتی هنرمندان
جمعی از هنرمندان و فعالان عرصه فرهنگ و هنر نسبت به درنظر گرفتن مالیات برای فعالیتهای هنری در گزارش کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ انتقاداتی را مطرح کردند که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از ابتدای طرح و بیان موضوع اخذ مالیات از هنرمندان، با جدیت پیگیر موضوع شد تا اینکه ابقاء معافیت مالیاتی هنرمندان به سرانجام رسید.
دولت به این تشخیص رسید که مالیات گرفتن از هنرمندان نباید در بودجه سال ۱۴۰۱ لحاظ شود به همین منظور تمام یاقدامات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این راستا صورت گرفت.
رشد کمی و کیفی جشنواره های فجر
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این دوره درباره برگزاری جشنواره های فجر امسال با به کارگیری همه ظرفیت های فرهنگی و هنری تلاش کرد تا سبد متنوعی از آثارفرهنگی، هنری را در حوزه های مختلف به مخاطبان ارائه کند.
جشنواره های فیلم و تئاتر فجر، موسیقی، هنرهای تجسمی، شعر همراه با برپایی برخی نمایشگاه های جانبی به گواه آمار و نظرات مردمی نشان از رشد کیفیت و کمیت مطلوب این رویدادهای مهم داشت که در مدت ۲۰۰ روز کاری دولت مردمی رقم خورد.
ارائه تسهیلات و بسته های حمایتی به اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه
موضوع حمایت از هنرمندان و رفع مشکلات و دغدغه های این قشر فرهیخته و ایجاد زمینه هایی برای حمایت و برطرف کردن مسائل آنها به عنوان وعده داده شده در ابتدای شروع فعالیت دولت سیزدهم و محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این وزارتخانه، همواره به عنوان اولویت در دستور کار قرار گرفت و باجدیت تا به امروز دنبال شده و بسیاری از وعده ها نیز محقق شدند.
ارائه تسهیلات و بسته های حمایتی در ۲۰۰ روز گذشته در سه نوبت طی ماههای گذشته و ادامه آن در ماههای آینده از جمله موارد حمایتی از اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه است در مرحله اول همزمان با شب یلدا مبلغ یک میلیون تومان به حساب تمامی اعضای دارای کارت هنر واریز شد. مرحله دوم نیز بزودی تا قبل از پایان اسفندماه جاری به مبلغ یک ونیم میلیون تومان به حساب اعضا به عنوان عیدی واریز خواهد شد. زمان پرداخت و واریز مرحله سوم بسته های حمایتی از اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه نیز در اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ به احتمال زیاد همزمان با شب میلاد امام حسن مجتبی(ع)، یک میلیون تومان به حساب اعضای دارای کارت هنر واریز می شود.
با تعلق ۵۰۰میلیارد تومان تسهیلات و بسته های حمایتی به اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه در شرایط شیوع کرونا از سوی دولت مردمی از آغاز فعالیت دولت تاکنون، جای تقدیر دارد، این پرداختی ها زمانی انجام شده که دولت در شرایط سخت کمبود بودجه، تحریم ها ومشکلات مالی قرار دارد اما به شکل ویژه به قشر فرهیخته هنرمندان اهتمام ورزید.
توجه و تلاش برای رونق و تقویت اقتصاد فرهنگ وهنر
موضوع اهتمام ویژه بر تقویت و رونق اقتصاد فرهنگ و هنر موضوعی است که دکتر اسماعیلی از ابتدای قبول مسئولیت در این وزارتخانه و اولویت بندی و برنامه ریزی برای نهادینه شدن این مهم را مورد اشاره قرار داد برای این منظور ساختاری را تعریف کرده و بر سرمایه گذاری در این دو حوزه تاکید شد.
براین اساس تلاش این بود تا توانمند سازی حوزه مجموعه فعالیتهایی شکل گیرد تا از حالت سازمان حمایت گر به سازمان توانمند ساز برسد ازاین رو رویکرد وزارتخانه بر تغییر از سازمان توزیع منابع به سازمان درآمد پایدار برسد.
این وزارتخانه همراه با صندوق اعتباری هنر مصمم است تا با به وجود آوردن تغییرات ساختاری تعریف شده از این پس عمدتاً اتکا به بودجه دولت نداشته و در عین حال بتواند از سایر بازارهای مالی و سرمایه گذاری استفاده کند که در کوتاه مدت بخشی از این مهم در حال محقق شدن است که طراحی ۲۱ پروژه در حوزه اقتصاد فرهنگ و هنر برای اقتصادی سازی در حوزه محصولات فرهنگی و هنری از آن جمله است.
موضوع صندوق جسورانه در حوزه سینما یکی از این پروژههاست که تعریف شده است. تلاش برای فروش آثار فرهنگی و هنری که توسط اهالی فرهنگ و هنر تولید میشود در داخل خارج از نمونه های دیگر در راستای رونق اقتصاد و فرهنگ و هنر است.
طراحی حراجی بازار آثار تولیدی هنرمندان با جریان نظارتی و ساز و کار مرکز حراجی های آثار ایرانی ا زدیگر مواردبه شمار می آید.
استحکام توسعه روابط فرهنگی و هنری با کشورهای مقصد
دولت انقلابی، دیپلماسی فرهنگی و مولفه روابط فرهنگی خوب با منطقه را از ابتدا مدنظر داشته و با رویکرد تاکید بر دیپلماسی فرهنگی و مولفه روابط فرهنگی خوب با منطقه را مدنظر گرفته است.
تعامل با کشورهای منطقه و همسایه به این جهت که تمدن ایرانی و اسلامی و آثار فاخر ما حرف های فراوانی برای گفتن دارد از هر نوع مشارکت، گفتگو تاکنون استقبال شده است.
سفربه لبنان برای برگزاری هفته فرهنگی وهنری، تاجیکستان، حضور دراکسپو ۲۰۲۰ و نمایشگاه کتاب بیروت ازاین جمله است.
سرعت گرفتن روند ساخت و تجهیز طرح های نیمه تمام فرهنگی و هنری
با روی کار آمدن دولت مردمی و رویکرد این دولت بر تجهیز و ساخت طرحهای نیمه تمام به جای کلنگ زنی جدی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در راستای این سیاستگذاری و تبعیت از آن مبنا را بر ساخت و تجهیز طرحهای فرهنگی و هنری نیمه تمام گذاشت.
حمایت از هنر، هنرمندان و گسترش زیرساختهای این حوزه از برنامههای مهم دولت انقلابی و مردمی است که با اقدامات صورت گرفته طی ۲۰۰ روز گذشته شماری از این طرحها در قالب مجموعه تالارهای فرهنگی و هنری در شیراز، اهواز،همدان، تکمیل و تجهیز کتابخانه مرکزی قم، تالار مرکزی ساری وکتابخانه مرکزی در نظر گرفته شده است.
نیم بها شدن هزینه اینترنت سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات
چندی پیش محمدمهدی اسماعیلی رییس کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات کشور ، در نامه ای خطاب به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ضمن اشاره بر تاکیدات ریاست جمهوری مبنی بر اجرا و همه گیری این قانون به عنوان راهکاری اصولی در کاهش فساد و به منظور گستردگی افزایش انگیزه مشارکت فعال برای نظارت عمومی، خواستار نیم بها شدن هزینه اینترنت سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات شده بود.
در پی درخواست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و موافقت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات هزینه اینترنت کاربران سامانه ملی انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات به صورت نیم بها محاسبه می شود.
سخن آخر:
آنچه امروز حائز اهمیت است اینکه افکار عمومی همیشه ناظر بر عملکرد مسئولان هستند. این وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز به عنوان نهاد حاکمیتی در حوزه فرهنگ و هنر کشور محسوب می شود، بنابراین مسئولان آن برای تنویر افکارعمومی و شفاف سازی اقدامات صورت گرفته طبق وعده های داده شده گزارشی از این اقدامات در مدت زمان۲۰۰ روز گذشته را بصورت فشرده دراختیار مخاطبان و مردم قرار می دهند تا ضمن عمل به وعده های داده شده با ارائه گزارش مبسوطی کارنامه خود را در این مدت در معرض دید و قضاوت مردم قرار دهند.